Çin’in uzay istasyonundaki taykonot mürettebatı Dünya’ya döndü
Çin’in Dünya yörüngesinde kurduğu Tiengong (gök sarayı) Uzay İstasyonu’ndaki taikonaut ekibi, 6 aylık görevini tamamladıktan sonra geri döndü.
Devlet televizyonu CCTV raporuna göre, Chin Dong, Liu Yang ve Cai Shuji’yi taşıyan Shincou-14 uzay kapsülü, akşam saatlerinde Gobi Çölü’ndeki Donfing sahasına indi.
Uzayda 180 gün geçiren taykonotların sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.
Shincou-14 uzay mekiği 5 Haziran’da fırlatıldı ve ekip 6 Haziran’da göreve başladı.
Uzay istasyonuna gönderilen üçüncü ekip olan taykonot grubu, 6 ay boyunca istasyonun ana iskeletinin montajı için çalışmalar yürüttü ve bunun için üç uzay yürüyüşü gerçekleştirdi.
Taykonotlar, Shincou-15 mekiği ile 29 Kasım’da istasyona gönderilen yeni taikonot timi ile ilk kez yörüngedeki görev süresini teslim etti.
Çin’in uzay istasyonu kurma planı
ABD’nin uzay araştırmaları alanında iş birliğini yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını engellemesi üzerine Çin, kendi uzay istasyonunu kurmak için çalışıyor.
Bir çekirdek modül, iki laboratuvar modülü ve bir uzay teleskobundan oluşması planlanan Tiengong İstasyonu, tamamlandığında yaklaşık olarak Rusya’nın artık kullanılmayan Mir Uzay İstasyonu büyüklüğünde olacak.
İstasyonun ana bölümü olan “Tienhi” (göksel uyum) adlı çekirdek modül 29 Nisan 2021’de, ilk laboratuvar modülü “Vintien” (gökleri arayan) 24 Temmuz’da ve ikinci laboratuvar modülü Mingtien ( 31 Ekim’de gökleri hayal etmek).
Çekirdek modüle laboratuvar modüllerinin de eklenmesiyle istasyonun “T” çerçeve çerçevesi tamamlandı. Ana iskelet oluşturulduktan sonra “Şüntien” (göklerde yolculuk) adı verilen uzay teleskobunun farklı bir modül olarak istasyona eklenmesi planlanıyor.
2022 yılı sonunda montajının tamamlanması planlanan istasyonda, 3 kişilik taykonot ekibi dönüşümlü olarak görev yapıyor.