Araban Sarımsağının AB’ye Tescili İçin Son Aşamada
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Araban sarımsağının Avrupa Birliği’nde (AB) tescili konusunda son aşamaya gelindiğini belirtti.
Kacır, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin şu anda AB’de 14 tescilli coğrafi işarete sahip olduğunu, bu yıl 6 coğrafi işaretin tescil edildiğini belirtti.
TÜRKPATENT tarafından başvuru süreçlerinin yakından takip edildiğini vurgulayan Kacır, 2023 yılı bitmeden tescil sayısının 20’ye çıkacağını duyurdu.
Araban sarımsağının AB Resmi Gazetesi’nde ilan aşamasının tamamlanmasıyla birlikte AB’de de tescil edileceğini bildiren Kacır, “Gaziantep’in önemli tarım ürünlerinden biri olan Araban sarımsağının AB’de kayıt altına alınması yerli üreticilerimize de kolaylık sağlayacak. Dünyaya açıl.” sözlerini kullandı.
Kacır, iklim koşulları nedeniyle erken yetişme özelliğiyle bilinen Araban sarımsağının iri dişleri, aroması yüksek, çıkarımı kolay, mineral ve vitamin açısından zengin olması gibi özellikleriyle öne çıktığını belirtti.
Türkiye’de tescilli Antakya künefesi, Aydın inciri ve kestanesi, Bayramiç beyazı, Çağlayancerit cevizi, Edremit zeytinyağı, Gaziantep baklavası, Gemlik zeytini, Giresun dolgun fındığı, Malatya kayısısı, Milas zeytinyağı ve yağlı zeytini, Suruç narı, Taşköprü sarımsağı bulunmaktadır. AB, duyuru aşamasında. 7’si eser olmak üzere 47 eser için kayıt bekleniyor.