Sağlık

Etler oda sıcaklığında bekletilmemeli!

İSTANBUL (İGFA) – Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu, Kurban Bayramı’nda etin uygun saklanma ve tüketilme yöntemlerini anlatarak, hijyen ve güvenlik konularında önemli uyarılarda bulundu.

Kurban Bayramı’nda kesilen etin uygun bir şekilde muhafaza edilmesi oldukça önemli olduğunu dile getiren Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu, “Etler, hijyenik bir şekilde porsiyonlara ayrılarak temiz kaplara konulmalı. Oda sıcaklığında bekletilmemeli ve hemen buzdolabına konulmalı. Kurban eti tüketilmeden önce ölüm katılığının geçmesi için yaklaşık 24 saat buzdolabında bekletilmeli. Bu süre, etin lezzet ve aroma açısından daha iyi bir tat sunmasına yardımcı olacaktır.” dedi.

ETLER, ÇİĞ SEBZE MEYVE GİBİ DİĞER BESİNLERLE TEMASTAN KAÇINILMALI

Kurban etinin saklanacağı kap ve kullanılan kesme araçlarının temizliğine de dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu, “Hava almayacak şekilde saklama poşetleri veya streç filmleri ile paketlenmeli, oda sıcaklığında bekletilmemelidir. Eğer et 2-3 gün içinde tüketilecekse buzdolabında kalabilir ancak uzun süreli saklama için derin dondurucular uygundur. Derin dondurucuda saklanacaksa etin hava almayan, sızdırmaz ambalajlarda dondurulması önemlidir. Dondurma işleminde küçük porsiyonlara ayrılıp dondurulabilir. Derin dondurucuda 6-12 ay arası saklanabilir, ancak lezzet ve kalitede azalma görülebilir. Bulaş durumunu önlemek için kesinlikle çiğ sebze meyve gibi diğer besinlerle temastan kaçınılmalıdır. Ayrıca herhangi bir bozulma durumunun önüne geçmek için etin kokusu kontrol edilmelidir.” diye bilgi verdi.

ETLER 6-24 SAAT ARASINDA DİNLENDİRİLMELİ

Kesim sonrası etin dinlendirilmesi etin daha yumuşak, daha lezzetli ve renginin daha koyu olmasına yardımcı olduğunu da söyleyen Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu, şöyle devam etti:

“Bu süreçte etin lifleri gevşer ve suyunun dağılması sağlanır. Ayrıca dinlendirme süreci, etin daha kolay ve düzgün bir şekilde kesilmesine de yardımcı olur. Dinlendirme süresi, etin büyüklüğüne ve türüne göre değişmekle birlikte 6-24 saat arasında değişir.”

Etin buzdolabında 1- 2 gün arasında taze kalarak saklanabildiğini kaydeden Hatunoğlu, “Etler, 6 ay ila 1 yıla kadar dondurucuda saklanabilir. Saklama süresi, etin türüne, kesim şekline ve dondurucunun sıcaklığına bağlı olarak değişebilir.” dedi.

eleskirt-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
Poligon Escort
Velibaba Escort
Yenidoğan Escort
Ortaköy Escort
Erenköy Escort
Gümüşyaka Escort
Sazlıbosna Escort
Sarıyer Escort
Çukur Escort
Feyzullah Escort
Cumhuriyet Escort
Balibey Escort
İnönü Escort
Güngören Escort
15 Temmuz Escort
Belgrat Escort
Dereseki Escort
İkitelli Osb Escort
Tokatköy Escort
Hocapaşa Escort
Göçe Escort
Gülbahar Escort
Ömerli Escort
Örnektepe Escort
Yeniköy Escort
Çakmaklı Escort
Bağcılar Escort
Kamer Hatun Escort
Atalar Escort
Alkent 2000 Escort
Göksu Escort
Feriköy Escort
Fatih Escort
Paşa Escort
Zafer Escort
Pınar Escort
Fatih Escort
İsmetpaşa Escort
Mercan Escort
Suadiye Escort
Rami Yeni Escort
Barbaros Hayrettin Paşa Escort
Kazım Karabekir Escort
Taşoluk Escort