Sağlık

Glutensiz Ürünler Artışlardan Çok Kat Etkilenirken, Çölyak Hastalarına Yapılan Ödemeler Düşük Kaldı

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, gıda fiyatlarındaki artıştan en çok etkilenenler arasında yer alan çölyak hastalarının sorunlarına değindi. Devlet tarafından yeterli yardımın yapılmadığını belirten İlgezdi, Türkiye’de 155 bine yakın çölyak hastasının glutensiz ürünlerin fiyatlarının çok pahalı olması nedeniyle açlıkla mücadele ettiğini, devletin çölyak hastalarına kişi başına sadece 339 lira destek verdiğini belirtti. ayda bir paket glutensiz özel beslenme amaçlı makarnanın fiyatı ise 43 lira. açıkladı.

CHP’li İlgezdi, devletin çölyak hastalarına verdiği maddi desteğin yetersiz olduğunu vurguladı. Gıda fiyatlarındaki artıştan etkilenen çölyak hastalarına yönelik takviyelerin güncellenmesi gerektiğini belirtti.

Çölyak hastalığı doğuştan gelen bir hastalık olmakla birlikte, ‘gluten enteropatisi’ bağırsaklarda besin emilimini sağlayan ‘villus’ yapısının bozulmasına neden olarak besinlerdeki besinlerin emilimini engelleyerek ince bağırsakta hasara neden olan bir sindirim sistemi sorunudur.

Çölyak hastalığının kesin bir tedavisi bulunmazken hasta glutensiz ürünler yiyerek hayatına sağlıklı bir şekilde devam ediyor.

İlgezdi, açıklamasında sağlık sistemi ve gıda fiyatlarına ilişkin çölyak hastalarına ömür boyu özel beslenme uygulamasına vurgu yaptı.

Çölyak hastalarının beslenmeleri için gerekli eserleri bulamamaktan şikayetçi olduklarını belirten İlgezdi, bulunan eserlerin fiyatlarının normalin 5 katı olduğunu belirtti.

“Son zamlardan sonra artık satın alınamaz hale geldi” diyen İstanbul Milletvekili, 2017 yılında TBMM’de kurulan bir komisyonun Çölyak Hastalığı ile ilgili çalışmalar yaptığını ve 2018 yılında rapor yayınladığını ifade etti.

Raporda Türkiye’de 70 bine yakın çölyak hastasının bulunduğu bilgisi paylaşılırken, “Yapılması gerekenler maalesef yapılmadı.”

Gıda fiyatlarındaki artışla birlikte çölyak hastalarının harcamalarının katlanarak arttığını belirten CHP Milletvekili, devletin 2022’de 160 TL olan yardımın 2023’te 339 TL’ye yükseldiğini belirtti. 43 liras ve yarım kilo un maliyeti 45 liras, ‘Hükümete 339 liras ile ne satın alınabileceğini sormak istiyorum, kaç öğün yenebilir?’ diye sordu.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de teşhis edilen çölyak hastası sayısının 2022 yılı sonuna kadar 154 bin 27 olacağını ifade eden Gamze Akkuş İlgezdi, bu hastalığa sahip bebek ve çocukların açlıkla mücadele ettiğini belirterek, devlet 1 haftadır ihtiyacı karşılamıyor.

“Asgari ücretle çalışan insanların bu hastalıkla mücadele etmesi çok zordu, artık imkansız hale geldi” diyerek çölyak hastalarına ödenen rakamın güncellenmesi gerektiğini vurguladı.

haberturhal.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu